Haihtuvatko eurosi maitohuoneessa ilmaan?

Kylmäkärki uutinen - kylmäaineiden hinnankehitys 2017 infograafi

Ympäristölainsäädäntö vaikuttaa maitotiloilla yllättävilläkin tavoilla, jopa maitohuoneen tilasäiliön toimintaan. Ns. F-kaasuasetuksen tarkoituksena on aluksi rajoittaa vahvojen kasvihuonekaasujen käyttöä ja vähitellen poistaa ne markkinoilta kokonaan. Tämä taas on vaikuttanut arvioitua nopeammin kylmäaineiden saatavuuteen sekä hintaan ja yleisesti tilasäiliöissä käytettävän R404A-kylmäaineen hinta onkin lähes viisinkertaistunut vuodessa. Ongelmien syynä ovat jatkuvasti pienenevät kylmäainekiintiöt, jotka on jaettu kaikkien EU:n markkinoilla toimivien kesken, joten tilanne hankaloituu rajusti lähitulevaisuudessa. Markkinoita ohjaavatkin tällä hetkellä nimenomaan hinta ja saatavuus, eikä niinkään lainsäädäntö.

Nykyisten ilmastonlämpenemiseen vaikuttavien aineiden tilalle on saatavilla korvaavia siirtymäajan kylmäaineita, mutta tulevaisuuden ratkaisuja ovat luonnolliset kylmäaineet: ammoniakki ja hiilidioksidi. Ne ovat otsonikerrokselle haitattomia kylmäaineita ja tuotekehitystyö keskittyykin näiden aineiden käytön turvallisuuden parantamiseen, jotta käyttömääriä voidaan kasvattaa vähitellen tulevaisuudessa. Tätä kautta myös uusia laiteratkaisuja tullaan näkemään markkinoilla hyvinkin pian.

Myös tilatasolla voidaan vaikuttaa kylmäaineiden käyttöön ja kulutukseen. Tärkeintä on olla viivyttämättä tilasäiliön huoltoa, sillä vaikka säiliön kylmäainevuoto olisi pieni, niin nousevien ainekulujen vuoksi pienestäkin vuodosta kasvaa nopeasti suuri ja täysin turha lisälasku. Jos taas säiliön uusiminen on ajankohtaista, niin ota yhteyttä asiantuntijaan, jotta hankittava laite tulee täyttämään tulevaisuudenkin vaatimukset. Wedholms on käyttänyt Suomessa ympäristön kannalta melko harmitonta R134a kylmäainetta pääsääntöisesti vuodesta 1998 ja tulee olemaan myös tulevaisuudessa edelläkävijä tilasäiliöiden ympäristöratkaisuissa, joten kauttamme saat tilallesi sopivan, pitkäikäisen ja kustannustehokkaan laitteen.

Ajankohtaista